Mijn collega Scrum Master als projectleider

Scrum onder druk 

Tja, als de druk hoog wordt, grijpt management weer snel naar oude middelen. Dus we annuleren de sprint review sessie, de retrospective en laten de sprintcadans los. Plannen doen we nog wel en de dagelijkse stand-up ook. Hier bovenop s middags nog maar een stand up om de voortgang te bepalen. En of dat nog niet genoeg is een dagelijkse rapportage via de mail aan het management. 

Ik had het echt met mijn collega scrum master te doen. Hij zat weer helemaal in zijn projectleidersrol, en met succesNa de vakantie was het doel gehaald en de paniek weer voorbij. 

Doel gehaald, scrum overleden 

Management was zeer complimenteus; goede inzet, veel kunnen sturen, we waren incontrolDe reactie van mijn collega scrum master loog er ook niet om: “Deze manier van werken wil ik NOOIT meer. Dit heeft het team en mij onnodig veel energie gekost”.  

Reanimatie 

Daarom organiseren we nu een retrospective met management en team om te kijken wat we uit de afgelopen periode kunnen leren. Natuurlijk willen we weten aan welke behoeften van management is voldaan die onze scrum werkwijze blijkbaar slechter invult. We willen echter ook op zoek naar meer Agile manieren om met minder energie toch de gewenste resultaten te kunnen leveren. 

Agile Manifesto als retrospectivetool 

Als werkvorm hebben we bedacht om het Agile Manifesto als thermometer in te zetten om de werkwijzen te plotten en effectievere alternatieven te bedenken. 

Mijn collega Scrum Master als projectleider 1 - Lagant Mijn collega Scrum Master als projectleider
  • Stap 1: schrijf in 5 minuten in stilte op sticky notes de werkwijzen die we hebben toegepast en die aan het succes hebben bijgedragen.  
Mijn collega Scrum Master als projectleider 2 - Lagant Mijn collega Scrum Master als projectleider
Mijn collega Scrum Master als projectleider 3 - Lagant Mijn collega Scrum Master als projectleider
  • Stap 2: Plaats de briefjes aan de linker of rechterkant van het Agile Manifesto (past dit briefje meer bij Mensen en interactieProcessen en toolsWerkende software enz.) 
Mijn collega Scrum Master als projectleider 4 - Lagant Mijn collega Scrum Master als projectleider
Mijn collega Scrum Master als projectleider 5 - Lagant Mijn collega Scrum Master als projectleider
  • Stap 3: Samen kijken wat we leren uit de verdeling. Kunnen we werkwijzen verzinnen die met minder energie (meer Agile) het gewenste resultaat opleveren. 

Benieuwd welke inzichten dat gaat geven? Herken je dit en hoe zou jij het aanpakken? 

Verandergids bij Lagant, nu even in de rol van Scrummaster Coach. 

Benieuwd welke inzichten dat gaat geven? Herken je dit en hoe zou jij het aanpakken?

Deel dit bericht op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie